joi, 2 mai 2013

Tutorial: cum cresc copaceii din margele


La inceput, orice copac are nevoie de un cer catre care sa se indrepte. e greu de facut cerul, asa ca eu il pun intr-un cerc care sa-i fie si cerul si pamantul.
Cercul e facut din sarma cu memorie pentru bratari. Memoria asigura stabilitatea formei. Merge si din sarma de modelat mai groasa.


Dupa ce am taiat cercul de marimea dorita (se poate face si mai mic decat marimea spirei date, pur si simplu se taie un cerc incomplet si se apropie marginile) am facut o bucla la un capat, urmand ca pe la celalalt capat sa insir margele de nisip. Am ales sa imbrac cercul de sarma in margele pentru ca simplu ar fi prea subtire, si, cat ar fi de argintat, se oxideaza repede. Asa, va fi si impodobit si protejat.


Am insirat margelute pana aproape de capatul liber...


Si am facut o bucla la capatul liber, ca sa unesc din nou cercul.


Si l-am unit! Aici sunt mai multe cercuri care vor deveni copacei. Cand am chef de lucru dar nu si inspiratie, imi fac mai multe cadre pentru viitorii copacei. Dureaza intre 5-10 minute in functie de marimea margelutelor si de atentia pe care le-o acord :)


Pentru frunzele copaceilor eu folosesc de obicei chipsuri din pietre semipretioase, forma lor neregulata asigura un plus de naturalete. Daca-mi zice cumva copacelul ca ii trebuie si flori sau fructe, mai caut niste margelute rotunde asortate.


Ca baza pentru ramuri, eu folosesc sarma subtire de 0,25 sau de 3 mm. Pentru fiecare ramura, o bucata de cca. 20 de cm.


Copacelul acesta a cerut chipsuri turcoaz si niste fructulete de  o culoare asemenatoare...


Copaceii mei au cam 6-7 ramuri principale, fiecare dintr-o bucata de sarma indoita pe jumatate si prinsa de cerc. Fixez sarma de cadru, rasucind-o de 2-3 ori printre margelutele de nisip, apoi unesc cele doua jumatati cu o margica.


Dupa care, pentru ca ramura sa fie mai plina, le despart, insir margele separat pe cele doua parti si reunesc la final din nou jumatatile.


Dupa ce am pus doo ramuri rasucesc capetele de sarma intre ele...


Si unesc si a treia ramura de primele doua. Daca se fac mai multe, la final se unesc prin rasucire toate ramurile de pe o jumatate de cerc.


Umplu apoi, treptat, in acelasi mod, si celalta jumatate...


Si in final, rasucesc toate capetele de sarma pentru a forma trunchiul.


Din trunchi, despart acum firele pentru a forma radacina. Si mai pun cate o margica si la baza. Poate sa fie ca o frunza, sau un fruct cazut, sau un nod al radacinii...


Rasucesc sarma printre margelutele sin partea de jos a cercului. Surplusul se intoarce pentru a se rasuci in jurul trunchiului, sa-l faca un pic mai gros.


Si iata copacelul la final, are tot ce-i trebuie... radacini, trunchi, ramuri, frunze, fructe si un cerc de cer in jurul lui...


Mai era nevoie doar de o za in bucla de sus si de o panglica asortata (sau lantisor, dupa preferinte).
Intreg procesul dureaza 30-45 de minute, in functie de antenament. 
Sa-l purtati sanatoase!

2 comentarii:

  1. O sa incerc si eu. Nu cred ca este prea greu. Eu am mai facut margele, bratari, copaci, gentute din hartie... Dar asa ceva nu mi-a dat prin cap sa fac. Va multumesc frumos! Sper sa-mi iasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. spor si succes! n-are cum sa nu iasa frumos :)

    RăspundețiȘtergere